نام علمی این درختچه vitis vinifera است و نام دیگر آن : تاک،رز،رزگون،رزجون،هه نگور،میو،عنب و...می باشد.
ترکیبات شیمیایی در یکصد گرم حبه ی انگور خام به شرح ذیل است:
آب 75 تا 80 درصد - آهن 4/ 0 میلی گرم - نیاسین 3/ 0 میلی گرم - پروتئین 1/3 درصد - سدیم 3/ 0 میلی گرم - تانن 1/2 تا 1/6 درصد - مواد قندی 15 تا 22 درصد - پتاسیم 173 میلی گرم - تارتر 5/ 0 تا 1/3 درصد - کلسیم 12 میلی گرم - تیامین 05/ 0 میلی گرم - اسیدهای آزاد 3/ 0 تا 9/ 0 درصد - فسفر 20 میلی گرم - رایبو فلاوین 03/ 0 میلی گرم - مواد معدنی 1/2 1/9 درصد
ویتامینهای موجود در انگور:
ویتامینهای A، ویتامینهای B1،B2،B6،C،D
انواع مختلف انگور : عسکری ، یاقوتی ، فخری ، صاحبی ، ریش بابا ، شاهینی ، سعدآنی ، ویس قلی ، بزمارکت ، رئیسی ، پیکانه ، زرکه ، ساهانی ، رشه ، میرزائی ، ملائی ، کرد کژ ، شرشره ، ازم آق ، دله ، سرقله و . . . که هر کدام به رنگهای مختلف می باشند.
خواص درمانی میوه انگور:
انگور طبیعتی گرم و تر دارد. نوع رسیده و پوست نازک آن مقوی و مغذی است. قلب را تقویت می کند ، ادرار آور است، میوه ی مفیدی در درمان یبوست ، ورم امعا ، تبهای مزمن ، فشار خون، درد مفاصل، رماتیسم ، کم خونی ، نقرس، و سل ریوی می باشد. اعتدال دهنده ی اخلاط است و برای سینه و ریه مفید می باشد. ترشح کبد را زیاد کرده مواد سودایی و سوخته را دفع می نماید. همچنین دفع کننده ی سموم بدن و بهترین درمان برای مبتلایان به اوره می باشد. انگور ملین بوده ، تخمیرات روده را کم کرده ، برای معالجه کلسترول خون مفید می باشد . هم چاق کننده و هم لاغر کننده است. برای این منظور افراد چاق باید صبحها انگور ترش و افراد لاغر انگور شیرین میل کنند.
برای برطرف کردن چین و چروک پوست دو پیمانه آب انگور و یک پیمانه روغن زیتون مخلوط نموده و با حرارت ملایم بجوشانید و به هم بزنید تا آب کاملا تبخیر شود و روغن بماند ، روغن را هر روز به پوست بمالید.
برای جلوگیری از نرمی استخوان بچه ها عادت دادن کودکان به خوردن آب انگور مفید است.
برای تقویت و طراوت و روشن شدن پوست صورت بایستی انگور را با پنبه به پوست صورت مالیده و پس از چند دقیقه که کاملا خشک شد با آب ولرم محتوی کمی جوش شیرین شستشو داده شود.
در طب ایور ودا انگور دوشای واتا را متعادل می کند و کافا را افزایش می دهد و همچنین انگور طبع پیتا را متعادل می کند.
خواص درمانی میوه نارس انگور(غوره) :
خوردن آب غوره هفته ای یکبار کار دستگاه گوارش و کیسه صفرا را تنظیم می کند. آب غوره در درمان چاقی موثر بوده و قرقره ی آن ورم گلو را درمان می کند. ترشی غوره بهترین درمان رماتیسم و سیاتیک است.
خواص درمانی برگ انگور(برگ مو):
مقوی، قابض ، و مدر است. دم کرده یا جوشاند برگهای جوان مو در رفع خونریزیها ، عدم دفع ادرار ، نقرس ، زردی، استفراغ، اختلالات گردش خون مربوط به دوران بلوغ یا یائسگی ، برافروختگی اندام صورت همچنین برای درمان واریس موثر است. گرد برگهای جوان خشک شده مو ،اثر زیادی در رفع خونریزیهای رحمی و خون آمدن از بینی ( به صورت بالا کشیدن گرد مو به داخل حفره بینی) دارد.
خواص درمانی پیچک مو:
پیچک مو اختصاصات درمانی برگ را دارا است، همچنین مصرف شیره پیچکهای جوان و سبز در رفع خونریزیهای داخلی ، اسهال موثر است.
خواص درمانی اشک مو ( گریه مو):
قطرات مایعی که به هنگام هرس یا شاخه بری در ایام بهار از شکاف شاخه ها خارج می شوداشک مو نام دارد. مایع فوق در رفع بیماریهای جلدی، تبخال ، ورم پلک و دفع سنگ کلیه اثر دارد.
خواص درمانی هسته حبه انگور:
طبیعتی سرد و خشک دارد، قابض است، برای درمان یرقان و اسهال خونی مفید است . برای تهیه آن باید هسته انگور را کوبیده با عسل مخلوط کرده و سپس استفاده کرد. در ضمن این هسته دارای روغنی زرد رنگ مایل به سبز است ، فاقد بو بوده ولی دارای طعمی مطبوع میباشد.
خواص درمانی کشمش انگور سیاه:
نام دیگر آن مویز یا زبیب است ، طبیعتی سرد و خشک دارد. ریه را پاک می کند . سرفه بلغمی را تسکین می دهد. محرک نیروی جنسی افراد سرد مزاج است، معده های سست را تقویت کرده ، زخم روده را معالجه می نماید. استفاده مکرر آن باعث افزایش هوش می شود.
خواص درمانی کشمش انگور سفید:
خوردن آن برای تسکین عطش و کاهش حرارت بدن مفید است. برای زیاد شدن اشتها بایستی کشمش بدون دم را در آب خیسانده و به طور مرتب مورد ا ستفاده قرار داد.
خواص درمانی شیره انگور:
برای برطرف کردن برودت و سردی معده و درمان کهیر موثر است.
خواص درمانی سرکه انگور:
قابض و برطرف کننده عطش است و برای تقطیع صفرا و رفع رطوبت موثر است. مداومت در خوردن در هر صبح قبل از صبحانه بدن را لاغر و پیه شکم را آب می کند.
تذکرات لازم:
- آشامیدن آب پس از خوردن انگور ضرر دارد.
- مبتلایان به دیابت و بیماریهای معده و روده باید کمتر استفاده کنند.
- خوردن انگور یاقوتی برای کسانی که ناراحتی مثانه دارند زیان آور است.
- افراط در خوردن انگور یاقوتی برای خانمهای حامله مضر است.
- برای گرفتگی کبد و نفخ های کلیه مضر است.
- اسراف در خورن آب انگور به طور مداوم ایجاد سنگ کلیه می نماید.
- آب آن برای معده هایی که نفخ دارد مضر است . چون ایجاد گاز و نفخ می کند.
- مصرف زیاد و بی رویه انگور ایجاد دل پیچه و اسهال می کند.